Behandelmethoden

In mijn behandelingen gebruik ik verschillende technieken. Hieronder een overzicht:

Zen Shiatsu en Tao Acupressuur

Shiatsu is een vorm van acupunctuur zonder naalden. In het lichaam bevindt zich een netwerk van energiebanen die alle vitale organen, de weefsels, het zenuwstelsel, de klieren, de hersenen en het imuunstelsel voeden. Verder zorgt een mooie samenwerking tussen de meridianen voor een emotioneel, geestelijk en spiritueel evenwicht.
Als er teveel of te weinig energie (Chi) in een van die energiebanen stroomt, wordt het natuurlijke evenwicht verstoord.
Ter vergelijking kun je denken aan een tuinslang. Als je de kraan open zet, gaat het water stromen en neemt de weerstand in de slang toe.
Als je vervolgens een gedeelte van de slang dicht knijpt, zal deze aan de ene kant van je hand verslappen en aan de andere kant in volume toenemen. Shiatsu is een efficiente methode om fysiek ongemak te verhelpen, energie in balans te brengen en helderheid te krijgen over je levensweg.
Tao Acupressuur is een meer verstilde vorm van Shiatsu, waarbij een aantal specifieke punten op een meridiaan met elkaar verbonden worden, zodat de Chi optimaal kan gaan stromen.

Cranio Sacraal Therapie

Deze methode is afgeleid van de osteopathie.
Onze hersenvocht veroorzaakt een vitale pulsatie in ons lichaam die net zo belangrijk is als de ademhaling en de hartslag. Het is een beweging die het lichaam afwisselend uit doet dijen en samen doet trekken. Als je goed kijkt, vind je deze beweging terug in de natuur: de eb- en vloedbeweging van de zee, een bloem die opengaat in het licht en zich weer sluit in het donker, een kwal die met een pompende beweging door het water gaat, etc.
Bij CST wordt dit natuurlijke ritme door middel van aanraking vergroot, zodat je er makkelijker contact mee kunt maken. De grote hoeveelheid energie die denkprocessen in gang houdt, wordt ‘het lichaam in getrokken’, zodat andere systemen gevoed kunnen worden. Daardoor geraak je in een diepe ontspanning die voorafgaat aan de slaap. In deze toestand kunnen emoties en (cel)herinneringen losgelaten worden; in het lichaam vinden vaak ontladingen plaats.
Cranio Sacraal Therapie heeft een diepe regeneratieve werking.

Dorn-methode & Breuss-massage

Bijna iedereen heeft last van beenlengteverschil. Dit kan leiden tot pijnklachten in knieën, heupen, rug, schouders en nek. Met de Dorn-methode worden blokkades in de gewrichten op eenvoudige wijze opgeheven en scheefstand van de wervelkolom en het bekken gecorrigeerd. Dorn is, in tegenstelling tot manuele therapie (kraken), een zachte techniek.
De Breuss massage is een subtiele tussenwervelschijf-massage die ontspanning, warmte en een goede doorstroming in het lichaam bevordert. Dorn en Breuss kunnen goed met elkaar gecombineerd worden.

Ademtechnieken

Door je bewust te worden van de wijze waarop je ademt, kun je meer helderheid krijgen over je levenshouding.
De adem vormt niet alleen een verbinding tussen lichaam en geest, maar weerspiegelt ook emoties en overtuigingen. Simpele ademtechnieken kunnen je helpen om de samenhang tussen spierspanning, houding en adem te begrijpen. Een volledige ademhaling maakt de verbinding met het innerlijke ritme mogelijk en geeft een enorm gevoel van ruimte en vitaliteit.