Diagnose

Vijf Elementen Diagnose

In de pols en buik (Hara) vind je specifieke informatie over de fysieke, emotionele, geestelijke en spirituele hoedanigheid van de mens. In de Chinese Geneeskunst gaat men er van uit dat ieder levend organisme – van mier tot universum- samengesteld is uit vijf elementen, nl: aarde, metaal, water, hout en vuur.
Een harmonieuze samenwerking tussen deze elementen zorgt voor balans en vitaliteit je leven.
Elk van de elementen wordt vertegenwoordigd door twee meridianen (energiebanen) die de werking van de organen beïnvloeden. Daarnaast wordt elk orgaan in verband gebracht met een bepaalde emotie en (levens)thema. Het mooie van deze diagnosevorm is dat er wordt gesproken van ‘ een verstoord evenwicht in het systeem’ in plaats van “ziekte”. De nadruk ligt dus niet op genezing, maar op herstel van je natuurlijke balans.

De kwaliteit van de pols geeft niet alleen aan waar teveel energie in het lichaam aanwezig is en waar te weinig, maar ook of er sprake is van stagnatie, leegte, grote activiteit of inhibitie, koude of warmte in het systeem. In het buikgebied is duidelijk te voelen welke meridianen ondersteuning nodig hebben en welk onderwerp in je leven om aandacht vraagt.